Aromatyczna,
korzenna, słodka. Najpopularniejsza herbata w Indiach. Kupisz ją na
każdym rogu. Piją ją wszyscy i Ty też musisz jej skosztować.
Jest
wiele sposobów na przygotowanie tej herbatki. Każda osoba ma inną
metodę przygotowania masala tea. Oto jeden z nich w wersji light:
Składniki:
- 1 litr zimnej wody
- siekany kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
- 1 laska cynamonu
- 3 rozgniecione owoce zielonego kardamonu
- 3 goździki
- 1,5 łyżki czarnej herbaty liściastej
- cukier i mleko do smaku
Sposób
przygotowania:
- W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy wodę. Wrzucamy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.
- Herbatę wsypujemy do imbryczka, zalewamy wodą z przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut do naciągnięcia.
- Przecedzamy do filiżanek. Dolewamy mleka i słodzimy do smaku.Gotowe.
Smacznego
i miłego dnia.
herbatka przepyszna, dziękuję za przepis i poproszę o więcej takich aromatów. pozdrawiam gorąco. Basia
OdpowiedzUsuń