wtorek, 28 lipca 2015

Masala chai*

Aromatyczna, korzenna, słodka. Najpopularniejsza herbata w Indiach. Kupisz ją na każdym rogu. Piją ją wszyscy i Ty też musisz jej skosztować.

Jest wiele sposobów na przygotowanie tej herbatki. Każda osoba ma inną metodę przygotowania masala tea. Oto jeden z nich w wersji light:

Składniki:

  • 1 litr zimnej wody
  • siekany kawałek świeżego imbiru (2-3 cm)
  • 1 laska cynamonu
  • 3 rozgniecione owoce zielonego kardamonu
  • 3 goździki
  • 1,5 łyżki czarnej herbaty liściastej
  • cukier i mleko do smaku

Sposób przygotowania:
  1. W garnku na średnim ogniu rozgrzewamy wodę. Wrzucamy przyprawy i doprowadzamy do wrzenia. Zmniejszamy ogień i gotujemy ok. 10 minut.
  2. Herbatę wsypujemy do imbryczka, zalewamy wodą z przyprawami. Mieszamy i zostawiamy na kilka minut do naciągnięcia.
  3. Przecedzamy do filiżanek. Dolewamy mleka i słodzimy do smaku.Gotowe.
Smacznego i miłego dnia.



1 komentarz:

  1. herbatka przepyszna, dziękuję za przepis i poproszę o więcej takich aromatów. pozdrawiam gorąco. Basia

    OdpowiedzUsuń