Kapala (z
sanskrytu:czaszka) – naczynie wykonane z ludzkiej czaszki. Używane
jest w rytuałach buddyjskich. W tybetańskich klasztorach w kapali
składane jest ciasto (z mąki,wody i masła) i wino (lub płyn
kolorem przypominającym krew) co symbolizuje ciało i krew i
traktowane jest jako ofiara dla bóstw „obrońców wiary” czy
„strażników nauk buddyjskich”.
Mieliśmy okazję
uczestniczyć w pięknej ceremonii Mahakali (strażnik nauk
buddyjskich), podczas której wszystkim uczestnikom podawano do
wypicia symboliczny napój w czaszce.
Kangling w buddyzmie tybetańskim to rytualny instrument muzyczny, wykonany z ludzkiej kości udowej. Dźwięk tej osobliwej trąbki często przypomina wycie wilka. Wykorzystywany jest w praktyce „czod” - odcięcia ego. W buddyzmie tybetańskim uważa się, że największym demonem jest nasze lgnięcie do iluzji „ja”, poprzez które pojawiają się ostatecznie wszelkie cierpienia.
Wielki jogin Milarepa skomentował to tak:
„Uważaj demona za demona, a będzie ci szkodził. Bądź świadomy, że istnieje on tylko w twym umyśle, a wyzwolisz się od niego. Rozpoznaj jego pustość, a zniszczysz go”.
Super, czekamy na dalsze ciekawostki!
OdpowiedzUsuńdzięki wielkie, obiecujemy, że będą-:) pozdrowienia
Usuń